Felszámolás költségei | Elhúzódó végjáték komoly károkkal...


Felszámolás költségei

A felszámolás költségeit alapvetően kétféleképpen értelmezhetjük: egyrészt beszélhetünk a felszámoló által a jogszabályban rögzített mértékű és az elsősorban az értékesítésből befolyt összegből származó vételártól függő összegű munkadíjon felül - elszámolt költségekről.

A felszámolás költségeinek egy másik lehetséges értelmezése ide számítani az adós vagy a hitelező oldalán egy cég felszámolásával kapcsolatban felmerülő költségeket, pl.: illeték, közzétételi költségtérítés, ügyvédi munkadíj, felelősségmegállapítás. Ezen második körről szóló cikkünk itt érhető el: xxx

A felszámoló által felszámított költségek sokfélék lehetnek. A csődtörvény sem kft., sme más cégforma esetére nem ad meg pontos összeget, vagy limitet, hiszen a felmerülő költségek ügyenként sokfélék lehetnek. Ide sorolhatók elsősorban az értékbecslések díjai, az irattározás díja, szakértői díjak, amennyiben speciális szakértelmet igénylő feladat merült fel a cég felszámolás folyamatában. Jellemzően a hitelezők sokallni szokták ezeket a felszámított kötlségeket. A cégtulajdonosok a legritkább esetben sokallják ezt, mivel számukra teljesen mindegy, hogy a sorban előttük álló követeléseknél rendszerint alacsonyabb összegű cégvagyon a felszámolóé lesz felszámolási költség címén, vagy valamely hátrébb álló hitelező lesz. Fontos, hogy ezek a költségek megelőzik a más hitelezői igényeket, így például a munkabért megelőzően kerülnek kielégítésre, és - sokak örömére - az adóhivatal is csak akkor kap pénzt, ha a felszámolás költségei már megtérültek. Ugyanígy kerülnek elbírálásra a magánszemélyek nem gazdasági követelései (pl.: kártérítés, járadék), de a szállítói tartozások is hátrébb vannak a sorban. Természetesen a bankok sok esetben olyan helyzetben vannak, hogy ő kivételt képeznek a felszámolási kötlségekkel kapcsolatban a csődtörvényi kielégítési sorrendben. Fontos, hogy a bankok nem azért tudnak ilyen előnyös helyzetbe kerülni, mert bankként vannak bejegyzeve, vagy banki engedéllyel rendelkeznek, hanem azért, mert olyan szerződéseket alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik ezt. Tehát ez a lehetőség, akár a szállítók, akár a magánszemély hitelezők előtt is nyitva állnak, azonban sok esetben nem rendlekeznek olyan szerződéses biztosítékokkal, mint a bankok.

Fontos, hogy ezen speciális követelések jogosultjai sem ússzák meg a felszámolási költségek viselését, hiszen a nekik járó pénzből is vonhat le a felszámoló, azonban az ő esetükben nem feltétele kielégítésüknek az, hogy a felszámolás költségei teljeskörűen megtérüljenek.