Titkok, trükkök | Felszámolási eljárás menete


FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS MENETE

A FELSZÁMOLÁS ELRENDELÉSE, KÖZZÉTÉTELE Amint jogerőre emelkedik az adós felszámolását elrendelő végzés, a felszámolás menetében az első lépés, hogy a bíróság haladéktalanul kirendeli a felszámolót, majd elrendeli a Cégközlönyben való közzétételét, mind a felszámolást elrendelő, mind a felszámolót kirendelő végzés kivonatát.

ÉRTESÍTÉSEK A FELSZÁMOLÁS ELRENDELÉSÉRŐL A bíróság értesíti a felszámolás elrendeléséről a csődtörvényben meghatározott érintetteket. Az értesítendők közül az egyik lefontosabb az illetékes adóhivatal. Szintén a közterhek miatt van jelentősége, de munkaügyi és egészség- és nyugdíjbiztosítási szempontból is van jelentősége annak, hogy a bíróság az egészségbiztosítási szervet és a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervet, az állami foglalkoztatási szervet, a környezetvédelmi és munkavédelmi hatóságot is tájékoztatja. A bíróság Gazdasági Hivatala is szerpel az értesítendők között. Hitelezővédelmi szempontok és a forgalom biztonsága érdekében szintén értesíti a bíróság az adós székhelye szerinti levéltárat, az adós számláit vezető bankokat (a csődtörvény megfogalmazásában a pénzforgalmi szolgáltatókat), az ingatlanügyi hatóságot (vagyis a földhivatalt), és azt a hatóságot, amely az adós számára alapítási, illetve tevékenységi engedélyt adott ki, feltéve, hogy alapítási vagy tevékenységi engedélyhez kötött tevékenységet is folytat az adós.

FELSZÁMOLÓI MEGKERESÉSEK A felszámolás menetében a következő lépés az, hogy a felszámoló közhiteles nyilvántartásokat, pénzintézeteket, értékpapírt vezető és egyéb pénzügyi instrumentumokat kezelő szolgáltatókat keres meg, az adós vagyonára vonatkozó adatok beszerzése érdekében.