Felszámolási szakjogász | Felszámolás ügyvéd


ÜGYVÉD A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁSSAL KAPCSOLATBAN

ÜGYVÉDI TEVÉKENYSÉG Az ügyvédi közreműködés a felszámolás során sokféle lehet. Érdemes egyrészt aszerint különválasztani a lehetséges közreműködést, hogy az az adós vagy a hitelező érdekében történik, illetve aszerint is, hogy az a felszámolás elrendelése előtti vagy utáni időszakban történik.

ÜGYVÉD A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA SORÁN Abban az esetben, amennyiben az adós társaság kívánja saját maga ellen a felszámolási eljárás megindítását kezdeményezni, úgy a jogi képviselet kötelező. Ha hitelező akarja valamely adósát felszámolási eljárás alá helyeztetni a bírósággal, úgy ebben az esetben is indokolt ügyvéd közreműködését igénybe venni, mivel a legtöbb adós cég meg akarja akadályozni „halálát” és különböző trükkökkel próbálkozik annak érdekében, hogy a felszámolási eljárás ne indulhasson meg, vagy csak minél később induljon meg.

ÜGYVÉDI KÖZREMŰKÖDÉS A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS MEGINDULÁSÁT KÖVETŐEN Ha már elindult a felszámolási eljárás, az adós ügyvezetőjének az ügyvéd sokat segíthet abban, hogy kötelezettségeit megfelelően teljesítse. Fontos megjegyezni, hogy az ügyvezetői kötelezettségek nem, vagy nem megfelelő teljesítése komoly felelősséggel terhelheti meg az ügyvezetőt. Ha a felszámolás már megindult és a hitelezőnek tartozása van a felszámolási eljárás alá került céggel szemben. úgy ennek megfelelő érvényesítésében is sokat segíthet az ügyvédi közreműködés. Sok esetben fordul elő, hogy a felszámoló több olyan körülményre nem figyel fel, amelyek a hitelezőket hozzásegíthetné a követleésük megtérüléséhez. Mivel a legtöbb esetben a hitelező, vagy annak ügyvezetője nem jogvégzett, így az ügyvédi közreműködés ezen a területen is sokat jelenthet. A Csődtörvény a felszámoló mellett a hitelező számára is lehetővé teszi a felelősségi perek megindítását. Ezen perekben történő adósi vagy hitelezői képviselet egyaránt ügyvédi tevékenység körébe tartozhat.